Fasola jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych. Wywodzi się z Ameryki Środkowej oraz Południowej, gdzie uprawia się ją od ponad 700 lat. Jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na przymrozki, obfite opady deszczu oraz zacienienie.
Wyróżnia się wiele gatunków fasoli, ale ich wartość odżywcza jest do siebie zbliżona. Gatunki różnią się zawartością składników mineralnych oraz wartością energetyczną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zalecenia
Fasola jest produktem o wysokiej gęstości odżywczej, gdyż obfituje w składniki mineralne takie jak: potas, mangan, żelazo, magnez oraz cynk. Dostarcza organizmowi witaminę B1, kwas foliowy oraz witaminę K. Jest bogata w polifenole, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Zostało udowodnione, że spożycie fasoli wpływa na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha oraz zmniejszenie masy ciała. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku.
Zmniejsza ryzyko chorób serca przez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu LDL oraz wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.
Fasola charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu polecana jest osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. Spożycie fasoli zamiast czerwonego mięsa zmniejsza poziom insuliny, glukozy oraz trójglicerydów we krwi.
Reklama
Zawarte w fasoli związki aktywne wykazują jej silne właściwości przeciwutleniające, które mogą wspomagać organizm w walce z nowotworami.
Przeciwwskazania
U niektórych osób fasola może wywoływać wzdęcia, gazy oraz bóle brzucha. Jest to spowodowane zawartością w niej wielocukrów (oligosacharydów), których rozkład zachodzi z udziałem flory bakteryjnej jelita grubego.
Ze względu na właściwości wzdymające spożywanie fasoli powinno być ograniczone przez osoby będące na diecie lekkostrawnej, mające problemy z układem pokarmowym. Umiar w spożyciu fasoli powinny zachować również kobiety w ciąży. Popularnością cieszy się fasola w puszce, jednak z uwagi na dużą zawartość sodu w konserwach jej spożycie powinny ograniczyć np. osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Ugotowana fasola może być składnikiem dań obiadowych, ale też ciast i deserów.
