Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dlaczego warto jeść fasolę

W dawnych czasach była jednym z podstawowych produktów dostarczających białko w diecie. Dzisiaj jest jakby zapomniana. Czy słusznie?

2025-11-18 13:36

Niedziela Ogólnopolska 47/2025, str. 62

[ TEMATY ]

porady

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Fasola jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych. Wywodzi się z Ameryki Środkowej oraz Południowej, gdzie uprawia się ją od ponad 700 lat. Jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na przymrozki, obfite opady deszczu oraz zacienienie.

Wyróżnia się wiele gatunków fasoli, ale ich wartość odżywcza jest do siebie zbliżona. Gatunki różnią się zawartością składników mineralnych oraz wartością energetyczną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zalecenia

Fasola jest produktem o wysokiej gęstości odżywczej, gdyż obfituje w składniki mineralne takie jak: potas, mangan, żelazo, magnez oraz cynk. Dostarcza organizmowi witaminę B1, kwas foliowy oraz witaminę K. Jest bogata w polifenole, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Zostało udowodnione, że spożycie fasoli wpływa na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha oraz zmniejszenie masy ciała. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku.

Zmniejsza ryzyko chorób serca przez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu LDL oraz wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.

Fasola charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu polecana jest osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. Spożycie fasoli zamiast czerwonego mięsa zmniejsza poziom insuliny, glukozy oraz trójglicerydów we krwi.

Reklama

Zawarte w fasoli związki aktywne wykazują jej silne właściwości przeciwutleniające, które mogą wspomagać organizm w walce z nowotworami.

Przeciwwskazania

U niektórych osób fasola może wywoływać wzdęcia, gazy oraz bóle brzucha. Jest to spowodowane zawartością w niej wielocukrów (oligosacharydów), których rozkład zachodzi z udziałem flory bakteryjnej jelita grubego.

Ze względu na właściwości wzdymające spożywanie fasoli powinno być ograniczone przez osoby będące na diecie lekkostrawnej, mające problemy z układem pokarmowym. Umiar w spożyciu fasoli powinny zachować również kobiety w ciąży. Popularnością cieszy się fasola w puszce, jednak z uwagi na dużą zawartość sodu w konserwach jej spożycie powinny ograniczyć np. osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Ugotowana fasola może być składnikiem dań obiadowych, ale też ciast i deserów.

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Taśmy nie tylko na ból

Niedziela Ogólnopolska 18/2023, str. 49

[ TEMATY ]

porady

Adobe Stock

Jedną z metod stosowanych w fizjoterapii jest kinesiotaping. Kto może stosować kolorowe plastry i w jakich sytuacjach?

Anna Wyszyńska: Na czym polega kinesiotaping? Tomasz Błaszczyk: Jest to rozwinięcie japońskiego systemu opracowanego w latach 70. ubiegłego wieku przez dr. Kenzo Kasę, japońskiego chiropraktyka. W Europie pierwsze szkolenia w dziedzinie kinesiotapingu zaczęły się pod koniec lat 90., a w 2007 r. system został usprawniony i oparty na współczesnej wiedzy. Metoda polega na aplikacji na ciele pacjenta specjalnych taśm o odpowiedniej długości i naciągu. Dwa parametry: długość i naciąg aplikacji, mają znaczenie, nie ma go natomiast kolor taśmy. Taśmy są zrobione ze specjalnego rodzaju bawełny, przepuszczają powietrze, są wodoodporne, nie zawierają środków farmakologicznych, np. przeciwbólowych. Ich ważną właściwością jest możliwość rozciągania wzdłuż, a stopień naciągnięcia taśmy jest bardzo istotny w rodzaju terapii, którą stosujemy. Warto mieć świadomość, że ich stosowanie nie jest tak proste jak naklejenie plastra opatrunkowego w miejscu skaleczenia. Fizjoterapeuci przechodzą specjalistyczne szkolenia w zakresie tapingu.
CZYTAJ DALEJ

Co prokuratura chce zarzucić dziełom o. Rydzyka? "Nie mamy nic do ukrycia"

Prokuratura Krajowa potwierdziła w czwartek, że wejście CBA do Fundacji Lux Veritatis dotyczy badania siedmiu umów z Funduszem Sprawiedliwości z lat 2017–2023. Zabezpieczona dokumentacja ma wyjaśnić okoliczności współpracy, m.in. konkursów, w których korzyść miała uzyskać fundacja. O. Tadeusz Rydzyk przekonuje, że fundacja nie ma nic do ukrycia.

O postępowaniu Prokuratury Krajowej, na zlecenie której funkcjonariusze CBA weszli w środę do siedziby Fundacji Lux Veritatis ojca Tadeusza Rydzyka i zabezpieczyli dokumenty dotyczące Funduszu Sprawiedliwości, poinformował w czwartek rzecznik PK prok. Przemysław Nowak.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV: Liban pokazuje, że chrześcijanie i muzułmanie mogą żyć razem

2025-12-03 21:02

Vatican News

Podczas lotu powrotnego z Bejrutu do Rzymu Papież został zapytany przez dziennikarzy m.in. o to, czy islam stanowi zagrożenie dla chrześcijańskiej tożsamości Zachodu. Papież odpowiedział, że lekcję w tej kwestii daje właśnie Liban.

Mikael Corre, dziennikarz francuskiej redakcji „La Croix”, przypomniał przesłanie Leona XIV o potrzebie budowania mostów między różnymi światami. „Niektórzy katolicy w Europie uważają, że islam jest zagrożeniem dla chrześcijańskiej tożsamości Zachodu. Czy mają rację, co chciałby im Ojciec Święty powiedzieć?” – zapytał dziennikarz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję